
Hızlı Erişim
İletişim Bilgilerimiz
- Erzurum Mahallesi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci/ANKARA
- uaeseb@uaeseb.com
- +90 312 4240960
ULUSLARARASI AVRASYA EĞİTİM SENDİKALARI BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ
Birliğin Adı
Madde 1– Birliğin adı; “Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği”dir. Kısa adı ise (UAESEB)’dir.
Birliğin Merkezi ve Adresi
Madde 2– Birliğin merkezi Türkiye (Ankara)’dir.
Birliğin adresi “Bayındır 2 Sok. No:46 Kızılay/ANKARA” dır.
Birliğin Kuruluşu
Madde 3– Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği, adları ekte kurucu olarak belirtilen gerçek kişiler tarafından kurulmuştur.
Birliğin Amacı
Madde 4– Birliğin amaçları şunlardır.
Tanımlar Madde 5– Bu tüzükte geçen;
Genel İlkeler
Madde 6– Birliğin amaçlarına uyan ve sivil toplum kuruluşu ilkesine inanan kuruluşlar bu Birliğe üye olabilir.
Kuruluşlar, bu tüzükteki haklar ve sorumluluklar açısından eşittirler.
Kuruluşlar birbirlerinin iç işlerine saygı göstermek ve faaliyetlerinde birbirlerine destek olmak zorundadırlar.
Birliğin Faaliyet Alanı
Madde 7– Birlik, üyelerinin bulunduğu ülkelerin genelinde faaliyet gösterir.
Birliğin Yetki ve Faaliyetleri
Madde 8– Birlik;
Üyelik
Madde 9– Birliğe; ülkelerinde kamu çalışanlarının ortak sorunları, insan hakları, demokrasi, eğitim, öğretim, bilim ve kültür hizmetleri alanında faaliyet gösteren kuruluşlar üye olabilirler.
Birliğe üye olmak isteyen kuruluşlar yazılı başvuruda bulunurlar. Yönetim kurulu şartları uygun olanların başvurularını kabul eder.
Üyelikten Ayrılma
Madde 10– Birlik üyeliğinden ayrılmak isteyen kuruluşlar, yönetim kuruluna yapacakları yazılı bildirim ile üyelikten ayrılmış olurlar.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 11– Birlik üyeliğinden çıkarılma kararı, disiplin kurulunun teklifi ve yönetim kurulunun onayı ile verilir. Çıkarılma kararı üyeye yazı ile bildirilir. Çıkarılma kararına karşı üye genel kurulda itiraz edebilir, genel kurul kararı sonrasında karar kesinleşir.
Üyeler, aşağıda belirtilen hallerde üyelikten çıkarılır.
Uluslararası Üst Kuruluşlara Üye Olma ve Üyelikten Ayrılma
Madde 12– Birlik, genel kurul kararı ile yurt dışındaki üst kuruluşlara üye olabilir veya üyelikten ayrılabilir.
Birlik Organları Madde 13–
Birlik Genel Kurulunun Oluşması
Madde 14– Genel kurul, birliğin en üst karar ve yetkili organıdır. Birlik genel kurulu; kurucular kurulu, yönetim ve denetleme kurulu asıl üyeleri ile üye kuruluşların başkan ve üç temsilcisinden meydana gelen delegelerden oluşur. Birlik merkezinde faaliyet gösteren kuruluş, bu sayılara ilaveten dört temsilci daha seçebilir.
Genel kurulda, yıllık aidatlarını ödeyen her kuruluşun yönetim kurulu başkanı ile iki temsilcisi oy kullanır. Bu kişilerin başkanlık veya temsilcilik görevleri sona ermesi halinde, kuruluş adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.
Genel kurul hazırlıkları birliğin genel sekreteri tarafından yapılır.
Birlik Genel Kurulunun Toplanması
Madde 15– Birlik olağan genel kurulu üç yılda bir Haziran ayında Türkiye’de toplanır. Yönetim veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Genel kurula çağrı yönetim kurulunca yapılır. Genel kurula katılacak üyeler; bir ay önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi, yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz. Toplantıda, yalnız gündemdeki konular görüşülür. Gündeme kuruluşların isteği ile genel kurulda madde eklenebilir.
Genel kurula daha iyi hazırlanmak amacıyla yönetim kurulu tarafından komisyonlar kurulabilir. Komisyonlar genel kurul başlamadan çalışmaya başlar ve hazırladıkları raporları genel kurulun onayına sunar. Raporlar genel kurulun onayından sonra yürürlüğe girer.
Genel kurulda kararlar salt çoğunlukla alınır. Ancak, tüzük değişikliklerinde üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu aranır.
Birlik Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri Madde 16– Birlik genel kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
Birlik Yönetim Kurulunun Oluşması
Madde 17– Birliğin yönetim kurulu; başkan, genel sekreter, mali sekreter ve dört üye olmak üzere yedi kişiden oluşur. Ayrıca yedi yedek üye seçilir.
Yönetim kurulu asıl ve yedek üyeleri salt çoğunlukla seçilir.
Seçim sonucu oluşan yönetim kurulu asıl üyeleri, kendi aralarında görev bölümü yaparlar. Yönetim kurulunda herhangi bir sebeple boşalma olması durumunda, yönetim kurulu asıl üyeliğine birinci sıradaki yedek üyeden başlayarak davet edilir.
Yönetim kurulu üye sayısı, yedeklerin getirilmesine rağmen üye tam sayısının yarısının altına düşmesi halinde; genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu üyeleri tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır. Çağrı yapılmazsa üyelerden birinin istemi üzerine sulh hakimi üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Birlik Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 18– Birliğin yönetim kurulu, genel kuruldan sonra gelen en yetkili temsil ve yürütme organıdır. Yönetim kurulunun başlıca görev ve yetkileri şunlardır:
Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları
Madde 19– Birlik yönetim kurulu; ayda bir defa başkanın veya başkanın yokluğunda genel sekreterin başkanlığında toplanır.
Yönetim kurulu, genel sekreterin hazırladığı gündemdeki konularla uygun gördüğü diğer konuları görüşerek karara bağlar. Yönetim kurulunda kararlar mevcut üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim kurulu üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Birlik Denetleme Kurulunun Oluşması
Madde 20– Birlik denetleme kurulu; genel kurula katılan delegeler arasından seçilen üç kişiden oluşur. Denetleme kurulu için ayrıca üç yedek üye seçilir.
Denetleme kurulu, yapacakları ilk toplantıda asıl üyeler arasından bir başkan ve bir raportör seçerek göreve başlar.
Denetleme kurulu asıl üyelerinin herhangi bir sebeple ayrılmaları halinde, yerleri birinci yedek üyeden başlamak suretiyle doldurulur.
Denetleme Kurulunun Çalışması, Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Madde 21– Denetleme kurulu, en az altı ayda bir toplanıp çalışmaları denetler. Kurul daha kısa sürelerde de denetleme yapma yetkisine sahiptir. Denetlemenin yapılabilmesi için, en az iki kurul üyesinin hazır bulunması şarttır. Kurul, kararlarını oy çokluğu ile alır.
Denetleme kurulunun görevleri şunlardır:
Birlik Disiplin Kurulunun Oluşması
Madde 22– Birlik Disiplin Kurulu; Birlik Genel Kuruluna katılan delegeler arasından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre seçilen üç üyeden oluşur. Birlik Disiplin Kurulu için ayrıca üç yedek üye seçilir.
Birlik Disiplin Kurulu, yapılacak ilk toplantıda asıl üyeler arasından bir başkan ve bir raportör seçerek göreve başlar.
Birlik Disiplin Kurulu asıl üyelerinin herhangi bir sebeple ayrılmaları halinde, yerleri birinci yedek üyeden başlamak suretiyle doldurulur.
Birlik Disiplin Kurulunun Çalışması, Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Madde 23– Birlik Disiplin Kurulu; Birlik Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine en geç onbeş gün içerisinde toplanır ve verilen görevi otuz gün içinde sonuçlandırır. Birlik Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine toplantılara kabul edilebilir yazılı mazeret belirtmeden katılmayan üyenin, kurul üyeliği düşer, yerine sırasıyla yedek üye çağrılır. Kurul, kararlarını oy çokluğu ile verir. Oylarda eşitlik olması halinde kararı başkanın oyu belirler.
Birlik disiplin kurulunun görevleri şunlardır:
Başkanlar Kurulu
Madde 24– Başkanlar kurulu; kuruluşların başkanlarından oluşan istişare organıdır. Kurul, yönetim kurulunun çağrısı üzerine yılda bir olağan, lüzumu halinde ise daha kısa sürede olağanüstü olarak toplanır. Toplantı yer ve zamanına yönetim kurulu karar verir.
Kurula, başkan veya görevlendirilecek yönetim kurulu üyelerinden biri başkanlık eder. Başkanlar kurulu toplantısında;
Temsilciler Kurulu
Madde 25– Temsilciler kurulu; üye kuruluşları toplantılarda temsil etmeye yetkili kılınan temsilcilerden oluşan istişare organıdır.
Gelirler Madde 26– Birliğin gelirleri;
Bütün gelirler birliğin merkezinde toplanır. Paralar, yönetim kurulunca belirlenen bankalara yatırılır.
Kasa Mevcudu
Madde 27– Birliğin kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.
Üyelik Ödentisi
Madde 28– Üyelerin ödeyecekleri yıllık ödenti miktarı genel kurul tarafından belirlenir.
Bütçe
Madde 29– Bütçe, yönetim kurulunca hazırlanarak genel kurulun onayına sunulur ve kesin şeklini alır. Bütçe, üç yıllık dönem için ve her yıl ayrı olmak üzere ayrıntılı olarak hazırlanır. Hesap dönemi takvim yılıdır.
Bütçede;
ayrı ayrı belirtilir.
Giderler
Madde 30– Birliğin yapacağı çalışmaların ve bütçesinde gösterdiği harcamaların giderleri yönetim kurulu kararı ile karşılanır.
Yardımlaşma
Madde 31– Birlik, tüzüğünde belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere; konfederasyonlardan, federasyonlardan, derneklerden, işçi, işveren ve memur sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara Birlik Yönetim Kurulu Kararı ile maddi yardımda bulunabilir.
Ayrıca, birinci paragraftaki kuruluşlarla ve kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir.
Borçlanma
Madde 32– Birlik, tüzükte belirtilen amaçlarını gerçekleştirmek üzere kişi veya kurumlara borçlanabilir. Ancak, birliğin ne amaçla ve ne kadar borçlanabileceği, geri ödemesinin nasıl olacağı gibi konularda genel kurul tarafından yönetim kuruluna yetki verilir.
Adı Soyadı | Doğum Yeri ve Tarihi |
İsmail KONCUK | Ceyhan-Adana/Türkiye – 1959 |
Musa AKKAŞ | Gözmen/Merkez/Sivas/Türkiye – 1957 |
Seyit Ali KAPLAN | Kütahya/Türkiye – 1957 |
Talip GEYLAN | Osmancık/Çorum/Türkiye – 1972 |
Cengiz KOCAKAPLAN | Eskipazar/Karabük/Türkiye – 1967 |
M. Yaşar ŞAHİNDOĞAN | Keskin/Kırıkkale/Türkiye – 1964 |
Çelebi ILIK | Limasol / K.K.T.C – 1970 |