Kazakistan Uluslararası Pedagoglar Derneği’ne bağlı eğitim yöneticileri ve öğretmenler Türkiye ziyaretleri kapsamında Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Samimi bir havada geçen ziyarette Türk dünyasının birliğine katkıda bulunmak amacıyla fikir alışverişi yapıldı. Ziyaretler kapsamında heyete Genel Sekreterimiz Musa Akkaş eşlik etti.
Program çerçevesinde Kazakistanlı eğitimcileri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Genel Sekreter Musa Akkaş, “Sizleri bu çatı altında misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’mize, vatanınıza yuvanıza hoş geldiniz. Ben sizlere kardeşlerim diye hitap etmek istiyorum. Hepinizi saygı, sevgi ve hürmetle selamlıyorum. Sendikamızın Genel Başkanı Talip Geylan da bu toplantıya katılmak isterlerdi ama Ankara dışında illerimizi ziyaret ediyor. Onun da selamını iletiyorum.” dedi.
Türk Eğitim-Sen’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Akkaş şunları kaydetti: “Türk Eğitim-Sen, eğitim iş kolunda faaliyet gösteren etkili ve büyük bir sendikadır. Sendikamız faaliyetlerine 1992 yılında, resmi olarak da 2001 yılında başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’na ait okul ve kurumlarımızda görev yapan okul yöneticileri, öğretmenler ve memurlar ile üniversitelerde görev yapan akademisyenler ve diğer çalışanlar sendikamıza üye olabilmektedir.
Türkiye’de eğitim iş kolunda 50 civarında sendika var ama üç tane güçlü sendika bulunmaktadır. Bunların birisi de Türk Eğitim-Sen’dir. Üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda toplam üye sayımız 213 bin 888’dir. Her ilimizde şubemiz, ayrıca il ve ilçe temsilciliklerimiz bulunmaktadır. Okul ve kurumlarımızda sendikamızın temsilcilikleri vardır.”
Türk Eğitim-Sen’in milli ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir sendika olduğunu kaydeden Genel Sekreter Akkaş, “Sendikamız milli bir sendikadır. Sevdamız vatandır, bayraktır. Milletimizin dirliği ve beraberliği önceliğimizdir. İnanıyoruz ve biliyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları ülkemizin çok daha demokratik, gelişmiş çağdaş bir ülke olmasının önünü açmıştır. Sendika olarak bu düşüncenin takipçisiyiz. Sendikamız eğitimle ilgili görüş ve düşüncelerini MEB, üniversiteler ve üniversitelerin bağlı olduğu YÖK ile paylaşmaktadır. Eğitimde gördüğümüz sorunları önce muhatapları ile görüşürüz. Çözüm bulamadığımız takdirde basın açıklamaları yaparız, sosyal medyayı kullanarak paylaşımlarda bulunuruz, eylem ve mitingler gerçekleştiririz. Bu eylemler sonunda sonuç aldığımız hususlar olmuştur.” dedi.
UASEB hakkında da geniş bilgi veren Akkaş, UASEB’in ortak tarih ve kültürü paylaşan Türk dünyası arasında köprü vazifesinde bulunduğunu kaydetti. Akkaş, “UAESEB’in üyeleri Türkiye ile birlikte dokuz ülkede eğitim sendikaları ve öğretmen örgütleri şeklinde faaliyetlerini yürütmektedir.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın genel başkanlığını yürüttüğü UASEB’e üye ülkelerden birisi Kazakistan’dır. Hem Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikasının önceki Genel Başkanı Maira Amantaeva’ya hem de şu anki Genel Başkanı da Aygül Mukaşeva’ya saygılarımı sunuyorum. Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliğinin temelleri 2006 yılında Türklerin ilk doğduğu Issık gölde atıldı. Bu birliğin temelleri, Türklük açısından sağlamdır” dedi.
Akkaş, 1990’lı yıllarda gitme imkanımız dahi olmayan Türk Cumhuriyetleri ile bugün iç içe olmamız, kültürel ve eğitim hayatımızla ilgili bir takım birlikler oluşturmamızın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Eğitim, kültür ve bilimsel işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan birliğimiz kurulduğu günden itibaren bünyesinde yer alan yüz binlerce eğitim çalışanının karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında uluslararası işbirliğini esas alan çalışmalar yapmıştır. Türk dünyasının kültürde, dilde, işte birliğinin tesis edilmesinde UASEB önemli bir sorumluluğu üstlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Kazakistan ve Türkiye arasında dostluk ve kardeşlik bağının hızla geliştiğini kaydeden Akkaş, “İnşallah gelecek yıllara birliğimizi daha iyi anlatacağımız, tercümana ihtiyaç duymadan konuşacağımız günler yakındır” dedi.
Akkaş sözlerini şöyle sürdürdü: “350 milyon nüfusa sahip Türk Dünyası içinde bağımsızlığını kazanmış olan ülkeler gerçekten önemli ülkelerdir. Bu ülkelerin her geçen gün hem ekonomik hem de sosyal anlamda büyük gelişmeler kaydetmesi bizleri mutlu etmektedir. Kazakistan dost ve kardeş ülkemizdir ve son derece hızlı gelişmesi, Türk dünyasına da örnek teşkil etmektedir. Kazakistan’ın dünyada parlayan bir ülke olacağına inanıyoruz. Kazakistan’ın değerli ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ‘Dil olmadan millet, millet olmadan devlet olmaz. Bir millete en büyük zarar dilinden verilir. Tarihin birçok sayfasında baskı altında bağımsızlıktan uzak birçok millet dikkatimizi çeker. Bunda en büyük pay dilin bozulmasına aittir. Dilin bozulması, kültürün ve kimliğin bozulmasını beraberinde getirir’ sözü, dil ile milli varlık arasındaki sağlam ilişkiye işaret eder.
Kültür ve dilimizin bağımsızlığı istiklalinin temelidir. Bu noktada ortak dil oluşturmamız gerekiyor. Umarım UASEB olarak buna vesile olur. UASEB olarak her yıl bir ülkede bir araya gelmemizin yanı sıra Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongreleri ile Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongreleri düzenleyerek önemli bilimsel ve akademik çalışmalar yapıyoruz. UASEB internet sitemizde Türkçe, Kırgızca ve Kazakça dillerinde yayınlarımız bulunmaktadır. Ayrıca Avrasya Eğitim Dergisi de çıkarıyoruz. Bu çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürdürülecek.”
Musa Akkaş’ın konuşmasının ardından Kazakistanlı yönetici ve öğretmenlere katılımlarından dolayı sertifika verildi. Ziyaret kapsamında Kazak misafirler, Türkiye Kamu-Sen binasını da gezdi.