Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaşeva ile Almatı, Türkistan ve Kızılordu Bölge Başkanlarından oluşan bir heyet Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı Talip Geylan’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında, Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcıları Seyit Ali Kaplan ve Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.
Türkiye ile eğitim alanındaki tecrübe paylaşımını artırmak amacıyla gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Genel Başkan Talip Geylan, Türk birliğinin sağlanmasında Kazakistan’ın çok önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi. Geylan, “Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’ne mensup sendika ve kuruluşlarımız ile faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda ülkemizi ziyaret ederek, bizler ile fikir alışverişinde bulunan UAESEB’in çok değerli üyelerine teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin Kazakistan ile gerek eğitim gerekse diğer alanlarda ilişkileri son derece güçlü. Bu gücün devamı arzu ettiğimiz Türk birliğinin sağlanması noktasında büyük öneme sahip. Bu noktada eğitim alanındaki tecrübelerimizi paylaşmak, aramızdaki diyaloğu daha da geliştirmek temel hedefimizdir” dedi.
Covid-19 küresel salgını sebebiyle ziyaretlere bir süre ara verildiğini kaydeden Genel Başkan Talip Geylan en kısa zamanda Kazakistan’ı ziyaret etmek istediğini ifade etti. Pandemi sürecinde Türkiye’nin eğitim yönünde aldığı tedbirler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Genel Başkan Geylan, pandeminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öğrenme kayıplarına neden olduğunu söyledi. Geylan, “Geride bıraktığımız bir buçuk yıl içerisinde okullarımızı bir açtık, bir kapattık. Bu süreçte eğitim çok büyük sekteye uğradı. Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve lisede 18 milyon, yükseköğretimde ise 8 milyon olmak üzere toplam 26 milyon öğrenci var. 26 milyon öğrencinin olduğu bir ülkede 1,5 yıldır okulların yüz yüze eğitime kapatılması ciddi öğrenme kayıplarına ve eksikliklerine neden oldu. Bakınız; Türkiye eğitimin yüz yüze yapılmadığı dönemde uzaktan internet tabanlı eğitime başlandı. Ancak uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutmadı. Maalesef bir kısım öğrenciler internet imkânı olmadığı için tam anlamıyla uzaktan eğitime de katılamadı. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı tableti olmayan öğrencilere 500 bine yakın tablet dağıtımı yapsa da bu eğitimin sağlıklı yapılması noktasında yeterli olmadı. Türkiye’de yüz yüze eğitim 6 Eylül itibariyle başladı. Okullarda tedbirler olabildiğince uygulanıyor. Ancak maalesef bazı sınıflarımızın mevcudu fazla. Bu konuda mutlaka önlem alınması gerekiyor. Biz Türk Eğitim-Sen olarak gerekirse okullarda ikili eğitim yapılması gerektiğini önermiştik. Hükümetin eğitimin yüz yüze devam etmesi için bütün tedbirleri hayata geçirmesi çok önemlidir” dedi.
Genel Başkan sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğitim alanında birliğin sağlanması için öncelikle eğitimcilerin birbirini tanımasını, ortak organizasyonlar altında birleşmesini çok önemsiyoruz. Bu nedenle Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) olarak Türk Dünyası’nda birliğe giden yola bir kilometre taşı ekleme gayesi ile faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. UAESEB olarak bu çalışmalara bir yenisini ekledik. ‘Avrasya Eğitim’ adı altında dergimizi hayata geçirdik. Bu dergide, Türkçe, Kazak Türkçesi ve Kırgız Türkçesi’nde yayın yapan ‘Avrasya Eğitim’ dergisi ile eğitim, kültür, sanat ve bölgesel çalışmalara katkı sunmak gayesindeyiz. Dergimiz Türk dünyamıza ve birliğimize hayırlı olsun.” dedi.
Dil birliğinin önemine vurgu yapan Genel Başkan Talip Geylan, “Merhum İsmail Gaspıralı’nın ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ şiarının ülkelerimiz ve kuruluşlarımız arasında milli ülkü olarak yaşaması yolunda adımlar atıyoruz. Dil birliğinin önemi çok büyüktür. Kazakistan da kademeli olarak kullanılmaya başlanacak Latin harfleri Türk Birliğinin sağlanmasına katkı sunacaktır” dedi.
Ayrıca, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’nin 30. yılının Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyleyen Geylan, Türk Cumhuriyetleri’nin 30. Yılı dolayısıyla bir yayın hazırlıyoruz.” dedi.
3. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi hakkında da açıklamalarda bulunan Genel Başkan Talip Geylan, “Bilindiği gibi Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) bilimsel kongreler düzenleyerek, bilimsel işbirliği ve bilgi paylaşımında bulunuyor. Bu amaçla da 22-24 Ekim 2021 tarihinde 3. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi düzenleyeceğiz. Bu kongrelerimiz Türk dünyasının geleceğine yatırım yapmaktır. Ülkeler arasında kuracağımız iletişim köprüleri, başta eğitim kurumları ve sivil toplum gibi alanlarda yeni iş birliği sahaları oluşturmaya vesile olacaktır. Bu tür işbirlikleri; bilimsel çalışmalar, yeni bilgi ve yöntemleri paylaşma, ülkelerarası bilim ve teknolojik gelişmeleri takip noktasında da Türk dünyasının eğitim hayatına büyük katkı sunacaktır” dedi.
Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Aygül Mukaseva da Covid-19 küresel salgını sürecinde Kazakistan’da eğitim alanında yaşanan süreç ile ilgili bilgi vererek, sendika olarak yaptıkları hizmetleri anlattı. Ayrıca Türk Eğitim-Sen ile işbirliği içerisinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. UAESEB çatısı altında bir arada güzel işlere imza atıldığını, Türk Dünyası’nın bilimsel bilgi paylaşımına imkan veren çalışmalarından dolayı Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan’a teşekkür etti.